Każdego roku w wielu miejscach naszego kraju dochodzi do kilkuset groźnych i mniej groźnych pożarów, z czego kilkadziesiąt tysięcy dotyczy obiektów w gospodarstwach domowych oraz w przemyśle. W zakładach przemysłowych kwestie przeciwpożarowe regulują stosowne akty prawne, natomiast w gospodarstwach domowych już niekoniecznie. Dlaczego tak się dzieje? Wynikać to może z faktu, iż zakłady produkcyjne oraz biura to najczęściej zakłady pracy, gdzie kwestie ochrony życia pracowników i klientów są uregulowane przez ustawodawcę.
W prywatnych mieszkaniach, poza okresowymi przeglądami instalacji elektrycznej, pieca czy komina nie ma obowiązku tworzenia instrukcji i procedur pożarowych. Jeżeli nie chcesz więc na siłę wdrażać przysłowia „wolność Tomku w swoim domku” i chcesz zadbać o bezpieczeństwo unikając pożaru powinieneś przeczytać ten artykuł – pożar w domowej kuchni. Jak ustrzec się tego żywiołu?
Pożar w kuchni – jak go uniknąć?
Kuchnia to serce domu i to w niej spędzamy codziennie dużą część dnia, przygotowując posiłki dla całej rodziny. Kuchnia to również miejsce, w którym niestety najczęściej dochodzi do pożaru w gospodarstwie domowym. Często dochodzi do niego bardzo szybko i niespodziewanie. Dodatkowo pożar rozrasta się do nieoczekiwanych rozmiarów, nad którymi nie jesteśmy w stanie zapanować. Jest to bardzo niebezpiecznie zjawisko, które może doprowadzić do tragedii.
Zobacz 5 rzeczy, o których powinieneś pamiętać, dbając o bezpieczeństwo w swojej kuchni.
Jak uniknąć pożaru w kuchni? Zadbaj o sprzęt AGD
Po pierwsze – przegląd sprzętu AGD w kuchni jest jedną z najważniejszych rzeczy, o której powinieneś pamiętać, mając na uwadze bezpieczeństwo we własnym domu. Zadbaj o ich regularny serwis, wymieniaj zepsute części, sprawdzaj wtyczki oraz przewody elektryczne. Przed każdym włączeniem urządzenia upewnij się, że sprzęty te są zawsze prawidłowo podłączone do prądu. Warto pamiętać, iż wystarczy lekkie zwarcie, żeby spowodować pożar. Przy planowaniu rozkładu urządzeń w kuchni sprawdź również, czy urządzenia elektryczne nie znajdują się w pobliżu otwartych źródeł ognia. Ważne, by zwracać również uwagę na miejsce, gdzie kroimy chleb. Chodzi o to, by było ono na tyle daleko, by nie przeciąć kabla będącego pod napięciem. Nikt nie chce przecież z powodu własnej nieostrożności zostać porażony prądem, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do wybuchu pożaru.
Czyść regularnie powierzchnie użytkowe
Po drugie – dokładne czyszczenie powierzchni w kuchni, takich jak blaty, czy kuchenka elektryczna, nie ma jedynie funkcji estetycznej. Znajdujący się na nich tłusty olej lub inne substancje, mogą okazać się łatwopalne i tym samym bardzo niebezpieczne. Wystarczy chwila nieuwagi, żeby spowodować pożar. Do substancji łatwopalnych, na które powinieneś zwrócić szczególną uwagę, zaliczyć można wszelkiego rodzaju pianki gastronomiczne w sprayu oraz substancje pirotechniczna pod postacią śmietanki. Prawdopodobnie znajdzie się ona, w co drugiej lodówce.
Zachowaj szczególną ostrożność podczas gotowania
Po trzecie – nigdy nie zostawiaj włączonej bez opieki kuchenki lub piekarnika. Często dzieje się tak, że gotując obiad, zostawiamy włączone na raz wszystkie palniki i idziemy robić np. pranie. W takim momencie wystarczy chwila, w której coś zacznie kipieć, w innym garnku zacznie skwierczeć tłuszcz i nieszczęście gwarantowane. Zawsze miej oko na to, co dzieje się na kuchence. Jeden z moich znajomych, zostawił w niedziele na palniku rosół i wyszedł z domu dokupić na dole w sklepie makaron. Podczas opuszczania windy, wypadły mu z kieszeni klucze od domu, które przypadkowo wpadły do szybu windy. Jak wynika z jego relacji, czekając na interwencyjny przyjazd pogotowia dźwigowego, solidnie najadał się strachu.
Sprawdzaj stan techniczny urządzeń – kuchenka gazowa
Po czwarte – jeżeli w Twoim mieszkaniu znajduje się kuchnia gazowa, szczególnie zadbaj o przegląd jej instalacji. Zawsze zwracaj uwagę na szczelność i poprawne działanie. Jeżeli coś budzi Twój niepokój, nie włączaj jej, tylko zadzwoń po specjalistów. Obiekty budowlane powinny być w trakcie użytkowania poddawane okresowej kontroli, na podstawie art. 62 ustawy o Prawie budowlanym. Wadliwa instalacja gazowa doprowadziła już do niejednego wybuchu, który skończył się śmiercią mieszkańców kamienicy. Nie lekceważ tego zagrożenia.
Gaśnica w każdej kuchni
Po piąte, według ogólnie przyjętych standardów – bezpieczeństwo pożarowe możemy skutecznie poprawić, poprzez instalację w widocznym miejscu gaśnicy. W każdej firmie jest to obowiązek, a w przy domowej kuchni powinno to być dobrą praktyką. Pomimo iż ustawodawca nie nakłada na osoby prywatne obowiązku posiadania gaśnic, warto je mieć dla poprawy własnego bezpieczeństwa. Oczywiście kluczową kwestią jest jej posiadanie pod ręką w odpowiednim momencie. Idealnym rozwiązaniem będzie gaśnica płynna – pianowa, która używana jest w gastronomii do gaszenia olejów, tłuszczów stanowiących grupę pożarów oznaczonych literą F. To ona skutecznie ugasi palący się tłuszcz jadalny na Twojej patelni. Dzięki przeprowadzeniu szybkiej akcji ratowniczej możesz uratować nie tylko swoje mieszkanie, ale i siebie.
Pożar w kuchni – co robić?
Kiedy zauważysz pożar w kuchni np. unoszący się dym z urządzenia elektrycznego lub płomienie na kuchence, natychmiast odłącz wszystkie urządzenia z prądu. Zadbaj o swoje bezpieczeństwo, zachowując spokój, jeżeli jesteś w stanie samemu ugasić ogień, użyj przeznaczonej do tego gaśnicy lub w przypadku niewielkiego źródła ognia, ugaś go specjalnym kocem gaśniczym służący do odcięcia dopływu powietrza.
Jeżeli Twoje życie jest zagrożone, bezwzględnie ratuj je i zadzwoń po służby ratownicze na numer 112. Nigdy nie gaś takiego pożaru wodą!
Jak zapobiegać pożarom?
Bezpieczeństwo pożarowe powinno być istotną kwestią dla każdego z nas. Taniej jest zapobiegać pożarom, aniżeli usuwać ich skutki. Dbanie o ochronę przeciwpożarową nie powinno spoczywać wyłącznie na barkach pracodawców, zarządców nieruchomości czy też deweloperów, ale również nas – zwykłych użytkowników mieszkań. Każdego dnia, powinniśmy być przygotowani na wiele możliwych sytuacji związanych z wybuchem ognia. Tak więc, poza specjalną gaśnicą do gaszenia tłuszczów w kuchni powinniśmy też zadbać o gaśnicę proszkową ABC, która to jest dedykowana do gaszenia pożarów ciał stałych, gazów oraz cieczy. Gaśnica taka powinna być na wyposażeniu każdego garażu, czy też pomieszczenia gospodarczego i to o pojemności dopasowanej do jego wielkości. Tylko odpowiednie działania edukacyjne naszego społeczeństwa, mogą przyczynić się do zmniejszenia zatrważającej liczby kilkuset pożarów, do jakich dochodzi każdego roku w naszym kraju.
Jeżeli, z jakichś powodów Twoje mieszkanie uległo spaleniu, nastąpił pożar w budynku gospodarczym i szukasz firmy oferującej czyszczenie po pożarze – zadzwoń do Kastelnik’a. Od 2013 r. zajmujemy się profesjonalnym usuwaniem szkód po pożarach. W ofercie firmy znajduje się czyszczenie ścian po pożarze suchym lodem, utylizacja spalonego mienia oraz usuwanie zapachu spalenizny po pożarze.